om det som gör mig arg idag

Alltså jag orkar inte. Varför går förändringar så fruktansvärt långsamt?
http://www.expressen.se/debatt/1.2071323/debatt-skrota-sexkopslagen-for-kvinnornas-skull

Okej. För det första. Det finns flera exempel på att om man legaliserar sexköp så blir situationen inte alls bättre vad gäller trafficking och mindreåriga tjejer som utnyttjas. En man som köper sig rätten till en kvinnas kropp bryr sig för det mesta inte om att kolla upp att hon verkligen är där frivilligt. Man kan också se att traffickingproblemet ökar, inte minskar, när lagliga bordeller öppnas. Det skulle vara oerhört svårt att kontrollera och bevisa att det inte föreligger något tvång.
För det andra. Att vi har en lag som förbjuder sexköp betyder inte att vi inte respekterar "horan". Det betyder att vi inte accepterar "torsken". Kvinnorna skulle inte få mer respekt. Det är bara männen som skulle komma undan med ett svinigt beteende.
För det tredje. Myten om den lyckliga horan är just en myt. Okej okej, vissa kvinnor säljer sex för att de vill det och tycker att det är najs. Men de allra flesta gör det för att de inte har så många andra val. De utsätter sig för enorma risker på grund av till exempel ett narkotikaberoende. Det finns också undersökningar som visar att prostituerade kvinnor oftast har en bakgrund av att ha blivit sexuellt utnyttjade. De har alltså fått lära sig att deras kroppar inte tillhör dem själva utan finns till allmänt förfogande för män.
För det fjärde. Om det inte redan framgått så handlar detta inte om kvinnan, om den prostituerade, utan om mannen som köper. Det är just det som gör vår lag så unik. Det är faktiskt tillåtet att sälja sex. Det gör mig så provocerad att vi hela tiden diskuterar kvinnorna. Det är männen som är problemet här! (Ja, inte alla män då uppenbarligen. Som jag har lärt mig att man alltid måste tillägga för att inte få mobben efter sig med högafflar. Jag är fullt medveten om att de flesta män varken köper sex, misshandlar ellre våldtar och jag är inte manshatare)
För det femte. Det är helt absurt att förklara någonting med önskan om "ett rent folkhem". Hur kan man jämföra kriminalisering av köpet en annan människas kropp och maktutövningen det innebär med tvångssterilisering? Kom igen...
För det sjätte. Det handlar inte om att man infantiliserar kvinnor eller minskar deras handlingsutrymme. Det handlar om att man försöker skydda samhällets utsatta individer från att bli ännu mer utsatta. Detta är i de allra flesta fall inte en överenskommelse på lika villkor. Det kommer alltid att finnas en maktobalans där den som har pengarna har makten.
För det sjunde. Det finns många saker som alltid kommer att förekomma. Att använda det som argument för att legalisera sexköp är inte hållbart. Jag undrar om samma personer vill legalisera en massa farliga narkotikaklassade substanser?

Lösningen på ett av det mest grundläggande samhällsproblemen, den patriarkala strukturen, är inte att legalisera patriarkala makthandlingar. Även om det finns länder där sexköp är lagligt betyder inte det att det finns länder där invånarna i allmänhet tycker att sexköp är moraliskt försvarbart. Det kommer alltid att vara belagt med skam och skuld att både köpa och sälja sex och jämställda män kommer inte att köpa sex av kvinnor. Vi måste förändra samhället från grunden för att komma till rätta med maktobalansen mellan könen. Allt hänger ihop? Ser ni inte det? Prostitution, pornografi, mäns våld mot kvinnor, att kvinnor får sämre lön för samma arbete, att kvinnoyrken har lägre löner än mansyrken, att det inte finns ett vedertaget ord för flickors könsorgan, att tjejer blir ifrågasatta efter en våldtäkt, att det är nästan bara män som våldtar, att kvinnor utför 60% av allt arbete i världen men bara får 10% av lönerna....Jag kan fortsätta. Men låter det vara för nu. Men fan, vad arg jag blir.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tänkt på att det inte bara är kvinnor som säljer sex? Finns faktiskt män som gör det också. Till andra män. Och till kvinnor.



Vi har samhällsstrukturer i samhället som underordnar kvinnor. Men tror du verkligen att sexköpslagen motverkar det?



Det enda som sexköpslagen gör är att normera vad som är ok och inte ok. Om både män och kvinnor både säljer och köper sex, och vissa av dem gör det frivilligt, är det då inte bättre att polisen fokuserar på att sätta dit dem som importerar sexslavar snarare än att upprätthålla normer om sexualitet.



Om det är något som har tjänat kvinnorna i vårt land och som har gjort att vi har det bättre än kvinnor i många andra länder så är det att vi i Sverige har en mycket fri syn på sexualitet. När vi slutade att se sex som något fult så släppte vi en del av de underliggande könsrollerna. Med sexköpslagen så tar vi tyvärr en steg tillbaka eftersom vi sänder signalen att kvinnor minsann inte kan bestämma själva vad vi vill göra med våra kroppar...

2010-07-27 @ 00:29:43
Postat av: Anonym

Jag hatar feminister

2010-07-29 @ 23:16:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0