hemma sömnlös och hokus pokus

Nu ligger jag i sängen och kan inte somna. Är inte trött alls konstigt nog. Sov inte så mycket i natt. Men det kanske är för att jag sovit som en gris hela julveckan. Julen då. Höjdpunkter och lågvattenmärken. Lågvattenmärke kan vara att det var så in i hel-e j-a kallt. -10 på Marstrand ÄR kallare än -20 i Uppsala. Man fick ont i ansiktet så fort man stack det utanför dörren. Det var så fint, snö och soligt, men det fick beskådas genom fönster. Höjdpunkter då. Pjta, föräldra- och kusinhäng. Lära känna kusins tjej. Leka och kramas med världens helt allvarligt vackraste kusinbarn. Att med kusin agera Josef och Maria i levande krubba var både höjdpunkt och lågvattenmärke i ett. Bild kan komma, om än suddig. Julklappar också, fick jag. Teservis och tekanna bland annat.
'
Funtar på att spana in mellandagsrean i Uppis i morgon. Är dock lite skrämd. Igår när jag skulle ta bussen till andra sidan stan för att hämta hem katten klev det på typ 50 pers på torget. Det var strax efter fyra när affärerna stängde.  Helt crazy. Jag pallar inte när det är en miljon människor på gatorna och köer som till ett polskt soppkök i efterkrigstid.
'
Nu kommer snart ett nytt år i antågande. Ögnade igenom mitt horoskop för hela 2011. Det var inte så uppmuntrande. Kommer tydligen ha ett väldigt dramatiskt år med stora förändringar och mycket känslor. Ursäkta, men låter inte det ganska mycket som år 2010? Orka ett till likadant! Jag vill inte ha stora förändringar och mycket känslor nu. Jag vill ha lugn och ro, ordning och reda och pengar på fredag. Undrar vad horoskopet då menar angående min praktik som jag ska ut på. Äsch vad sjutton jag tror väl för fasiken inte på horoskop. Nu får det va. Sånt hokus-pokus. Elände och så vidare...
Godnatt

Goder jul

Nu är det snart jul på riktigt. Granen är klädd, jag har gjort julgodis och sett Fanny och Alexander. Sitter nu i pyjamas och tittar på imman på fönsterrutorna, värmeljusen och änglarna som hänger i nämnda fönster.
Jag ska sova och öva på min fromma blick. Har lovat att ställa upp som Maria i någon slags levande julkrubba i Marstrands kyrka. Kusinen ska vara Josef, ställer upp mycket motvilligt gör han. Ni förstår, där ska vi sitta, längst fram i kyrkan iförda Gud vet vad, och titta kärleksfullt på nån docka eller nåt. Omgivna av vise män och åsnor. Herre... Man får ställa upp för församlingen. Årets goda gärning -check. Nu gör jag mig förtjänt av klappar. Det enda jag önskar mig är en lugn jul och en smärtfri tågresa tillbaka till Uppsala sen. Återkommer.
'
Belbo och grann gran önskar god jul från Bästkusten

en jullista

En otroligt jobbig scen av Fanny och Alexander nu. Agerar töntbloggerska och fyller i en lista. Enjoy!
Listan snodd av Jessica (dearjessies.blogspot.com)

1. Hur gammal är du om 5 år? Då ska jag fylla 28. 28...oh my lordy lord!
2. Vem var den sista du träffade? Mamma och Pappa 
3. Hur lång är du? 159 cm Även om farfar starkt ville dementera detta.
4. Vilken var den senaste film du sett? Kollar Fanny och Alexander nu. Innan dess....hmm...Eclipse
5. Vem ringde du senast? Kattvakten
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? till Lovisa. "Absolut, puss"
7. Vad är dagens planer? Ska sova snart. I morgon blir det julstök. Ska göra mina fab corflakescrisp
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Ringa egentligen, men smsar oftast för folk verkar föredra det. Opersonligt tycker jag.
9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Married with children
10. När såg du senast din mamma? Ser henne nu
11. Vilken ögonfärg har du? Gröna typ
12. När vaknade du idag? Halv tio
13. Har du någon gång hittat en katt? Nej bevare mig väl! Eller ja, en gång hittade jag min katt i trapphuset. Med spya på pälsen. Nääääjs.
14. Vilken är din favoritplats? Min lägenhet. Och domkyrkan
15. Vilken plats föredrar du minst? Hissar och tentasalarna på Gimogatan
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Vill inte tänka på det. 
17. Vad skrämde dig som barn? Ika i rutan och Stinki från Mumindalen
18. Vem fick dig att skratta senast? Kattvakten
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Ja
20. Har du stationär eller bärbar dator? Alla datorer är väl bärbara, hehe. En liten rosa laptop
21. Sover du med eller utan kläder på dig? Utan. Men inte nu när det är så gräsligt kallt. Då är det dubbla pyjamasen som gäller. 
22. Hur många kuddar har du i sängen? två eller tre
23. Hur många landskap har du bott i? Västmanland och Uppland
24. Har du någon gång spytt på fyllan? Nej!
25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Raggsockar
26. Är du social? Ja, men jag har ett stort behov av att vara ensam mellan varven
27. Vilken är din favoritglass? Allt mina bästisar Ben och Jerry åstadkommer. Speciellt Phish Food
28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Betala tillbaka mina lån. Spexigt va!
29. Tycker du om kinamat? Tycker om maten i Kina. Dock ej random svensk kinakrog...
30. Tycker du om kaffe? Kaffe är av stor vikt för överlevnad
31. Vad dricker du till frukost? Te
32. Sover du på någon särskild sida? Ligger vänd ut mot rummet. Vill inte bli attackerad bakifrån...eeh?
33. Kan du spela poker? Nej
34. Tycker du om att mysa? Hahaha vilken jävla fråga. "Nej jag hatar att mysa, usch, mys!"
35. Är du en beroendemänniska? Ja tyvärr. Men mår illa av nikotin, så där är ingen skada skedd. Tål inte så mycket alkohol heller, så ingen alkisvarning i alla fall. Snarare koffein. 
36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Nej
37. Vill du ha barn? Ja nån gång. Är väldigt osäker dock på om jag vill för att jag vill eller för att det förväntas av mig. Om det är för att jag inte betraktas kunna vara lycklig utan....hmmm...men jag vill ha barn i alla fall.
38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska och Spanska
39. Har du någonsin åkt ambulans? Nix
40. Föredrar du havet eller en pool? Havet
41. Vad spenderar du helst pengar på? Kläder och skor. Verkligheten ser annorlunda ut. Snarare kurslitteratur och mat. 
42. Äger du dyra smycken? Ja, något enstaka. 
43. Har du någon gång testat narkotika? Nej, har inga planer på det heller. Haschpsykoser är ingenting för mig. 
44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Choklad. Fråga mig när som helst och svaret blir det samma.
45. Vem är den roligaste människan du känner? Står mellan Hanna och Kattvakten
46. Välj ett ärr på din kropp? Vadå välj ett? Okej vi kan ta det på fingret jag fick efter morotsmassakern
47. Vad har du för ringsignal? Usch, Sony Ericssons vanliga tråkiga
48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Nej men hoppas mamma har sparat några. Om de inte har gått till mitt kusinbarn
49. Flirtar du mycket? Haha definiera flirta
50. Vart togs din profilbild för din blogg? I en kompis kompis gamla kök
51. Kan du byta olja på bilen? Bil?
52. Har du fått fortkörningsböter? Se ovanstående 
53. Vilken var den senaste bok du läste? Evidensbaserad praktik i socialt arbete
54. Läser du dagstidningen? Har inte den. Skulle gjort det om jag hade
55. Prenumererar du på någon veckotidning? Nje. Får "Social Qurage" ändå...sisådär va?
56. Dansar du i bilen? Se fråga 51
57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? Skulle väl gissa på p3
58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Ett telefonnummer
59. När var du i kyrkan senast? I söndags på vår eminenta julkonsert =)



åker tåg och har tråkigt

Har lyckats få igång internet ombord på tåget. Det går inte jättefort, det gör det inte. Varken tåget eller internet. Just nu är vi 20 minuter sena bara. Men jag har en och en halv spännande timmar kvar. Minst. Ja hörrni vad har hänt sedan sist? Jag har haft julkonserter, två stycken. Fick nöjet att lyssna lite på den andra från kyrkbänken. Eller ja, nöjet och nöjet, men det lät så fantastiskt fint att jag blev alldeles rörd och stolt över att få vara med i den eminenta kören. YAY!
'
Är såå lättad över att jag fixat kattvakt. Halvligger i mitt tågsäte och behöver inte känna stress över förseningarna. Jag har cocacola och nötter och chokladtomte. Good times på X2000. I sätet mitt över sitter en kattstackare och jamar konstant. Det enda bekymret jag har är att mitt spotify stängs av hela tiden. Lyssnar på Messias och den gör sig inte med avbrott var tredje minut. Lyssnade nyss på världens segaste version av Psalmus CXX. Gustavikören kväver stycket långsamt...
'
Hur känner vi för julen då? Har blandade känslor faktiskt det ska erkännas. Det ska ju bli jättekul att träffa alla såklart. Speciellt kusin. Och päron då. Även mys att träffa farfar och moa. Jag kallar min farmor för moa. När jag var liten kunde jag inte säga farmor. Jag sa moa (hon heter inte moa utan Gunnel) och så har det fortsatt. Men jag tycker att jag åker ner lite tidigt egentligen. Skulle gärna varit kvar i Uppis två dagar till, hunnit fixa lite saker, gått på sista jourmötet och träffat folk i Uppsala och Västerås. Men det är inte mycket att göra åt den saken nu. Sitter lite där jag sitter liksom. I trakterna kring Skövde närmare bestämt.
'
Sitter och funderar på vad jag kan tänkas ha glömt. Packade på typ fem minuter idag. Rekord. Men högst osäkert om jag lyckades få ner allting. Har i alla fall dator, julklänning och pyjamas. Det är det viktigaste. Vi hörs hörni!
Tjingeling!

Torsdag

Jag håller med Frans Strandberg. Det känns lite sorgligt att muslimer nu måste gå ut och säga typ "vi tar avstånd från våldet". Det är ju självklart. Det är som om alla "vanliga" svenskar skulle gå ut och säga efter typ skandalen med Göran Lindberg "Nej vi tar helt avstånd från det här med våldtäkter". Goes without saying liksom. Fast tyvärr inte, samtidigt.
'
Igår var jag på IKEA. Det var kul, eller nåt. Var beredd på att trängas med precis hela Uppsala men det var nästan tomt. Köpte blockljus. Första gången jag åkte till IKEA för att jag behövde ljus. Annars är det ju sånt man alltid kommer hem med ändå liksom. Gav även mig själv ett nytt påslakansett i julklapp. Extrapris. Sorgligt. Jag stod och höll i en vit filt också men kom på att jag skulle få ha filten i fred i kanske högst en kvart innan katten skulle ta den i sin besittning. Det blir en återkomst till IKEA efter jul, förhoppningsvis med julklappspengar att sätta sprätt på!
En annan kul grej var att bussen körde fel på väg hem och var tvungen att vända bland alla snödrivor.
'
'
PUSS

om att hitta tillbaka

Idag är det exakt sex månader sedan jag och det stora exet blev just ex. På väg hem från skolan tänkte jag på hur jag sakta men säkert har hittat tillbaka till mig själv och den personen jag är, själv. Det har tagit ganska lång tid och jag har en bit kvar innan jag helt kommer att ha hittat hem. Att komma över sorgen, chocken och smärtan gick mycket snabbare än vad jag trodde men att komma hela vägen har tagit mycket längre tid än jag trodde. Jag upptäcker nya saker hela tiden. Jag börjar lyssna på min egen musik igen, börjar inreda med saker jag tycker är fina, kollar på de filmer jag gillar och äter den mat jag tycker om. Jag börjar leva som jag själv vill. Jag hittar tillbaka till min egen dygnsrytm och har återupptäckt att jag är en nattmänniska som inte alls kan somna vid halv elva.
'
Men jag är inte samma person som jag var innan. Dels för att jag var sjutton år och inte ens vuxen, dels för att det är omöjligt att inte förändras på nästan fem år tillsammans med en annan människa. Idag kom jag att tänka på lite gamla "oförätter" och blev arg, trots att flera år gått sedan de inträffade. Det behövdes, nu har jag släppt ilskan. Jag ser tillbaka på åren som gått och är tacksam för det jag har haft. Jag är tacksam för att jag har fått bli vuxen tillsammans med honom, och för allting vi har lärt av varandra. Jag är tacksam för alla roliga, snälla och intressanta personer jag har fått lära känna genom honom. Jag är nöjd med den personen jag är idag och det är mycket tack vare honom som jag är den jag är. Jag hade nog inte ens haft katten om det inte vore för honom för då skulle jag inte velat ta hand om kissen själv. Jag hoppas han känner samma sak (exet alltså, inte katten).
'
Hade du sagt det till mig för sex månader sedan, att jag skulle skriva detta, hade jag aldrig trott dig. Och hade du sagt till mig när jag var 17 att jag skulle vara trygg i mig själv och alltid landa på fötterna om några år, så hade jag förmodligen inte trott dig heller.
16-åriga jag.

himlen hänger

Det var glitter på bänken i föreläsningssalen idag. Och jag tittade på lucia på svtplay...hoppade över alla delar med diverse schlagersångersketrior och Darin. Lucia ska inte innehålla Darin. Inte för mig.
'

Förut var lucia årets högtid, när jag gick i grundskolan (Västerås musikklasser). Åh vilka luciakonserter vi hade. De var storslagna (ja, på riktigt). 360 sångfåglar i vita kläder och ljus i handen. Jag minns kransarna vi hade i håret. De luktade kattpiss. Håret luktade, kläderna luktade och skåpet i skolan luktade katturin. Alltid var det några som svimmade på konserten för att de hade ljuset precis under näsan. På själva luciadagen lussades det i hela staden. På alla kontor, ålderdomshem, gallerior och på radion. Jag var lucia i åttan tror jag....eller var det nian? I vilket fall...så var jag lucia när vi gick genom heeela Västerås city. Genom alla tre gallerior. Lucia i rulltrappa, det var jag det. Fick bita  mig i läppen när jag gled upp ackompanjerad av "liiiksoom en stjääärnaaaa"... Tror ni jag hade lite stearin i håret sen eller? Efter sex år på fryx var man ju luciaproffs. Men då var det dags att säga hej då. Sista luciakonserten hade jag en klump i halsen konstant. Lyckligt lottad som jag var fick jag göra en till konsert med fryx kammarkör, men det visste jag inte då. Chocken att komma ut i verkligheten där folk på riktigt frågar "lucia, är det den 12:e eller?" Förskräckelsen i det. Förra året var jag på Uppsala domkyrkas flickkörs luciakonsert här. Så fint. Men i går låg jag i krämpor och fick således ställa in. Jag tror att det är lika bra att inse att det kommer aldrig att bli som förr. Kanske när jag får barn (som jag såklart sätter i musikklass vare sig de vill eller inte, får jag tondöva barn får ni ta dem i från mig, kära socionomkompisar...för jag kommer inte klara av det).
'

tredje advent, när vi lider i jul

Jag har sååå ont i min mage. Det som jag förut trodde var mensvärk var nog inte det för nu jääklar krampar det järnet här! Och jag har inga värktabletter hemma. Alls. Eller jo haha Treo! Det hjälper ju inte ett skit. Är helt yr i huvudet av smärta och det känns som jag ska svimma hela tiden. Kul. KUL! Ge mig tabletter. Ge mig knark. In the words of Elin i Fucking Åmål. Jag vill knarkaaaa!
Buhuuu!

det är så man gör i Norge

Igår såg jag sällskapsresan, ett och två. Tycker nog kanske tvåan (Snowroller) är roligast. Vilka minnen. Jag har sett dem båda säkert tio gånger. I tvåan talas det ju en del tyska, och versionen vi tittade på hade ingen text, men jag kom på att jag visste precis vad de sa. Jag kan alltså inte tyska utan jag såg liksom texten framför mig. Det finns några filmer jag har sett så många gånger, och som har ett så trevligt manus, att jag i princip kan sitta och säga med i alla repliker i hela filmen. Dessa är:
Sällskapsresan, ett och två
Aladdin (aaah! tiotusen ååår, vilken vidrig nackspärr man får...häng kvar ett tag... osv)
Grease, fast jag börjar glömma lite nu
Juno
Harry Potter och de vises sten
'
I första Sällskapsresan så frågar Stig Helmer Ole vid ett tillfälle (när den senare föreslår att de ska köpa blomster till damerna) "Gör man så i Norge?". Jag tycker att det kan vara det mest fantastiska citatet i hela filmen. Påminner mig om en viss norrman jag träffade en gång. Som hade varit otrogen mot sin tjej och ljugit för mig om hennes existens och försökte förklara sig för mig med "Det är så man gör i Norge".

nya tag

Okej. Jag är så oinspirerad nu för tiden. Jag kan inte blogga. Jag kan inte plugga. Jag kan inte tänka. Jag brukade tycka, tänka och känna så mycket förut. Förut innan minusgraderna. Kylan är verkligen den enda förändringen jag kan se som kan ha påverkat mig på det här sättet. Eller mjaa det finns några andra saker också kanske men...äh.
I vilket fall som helst så är det dags för en förändring. Kanske skulle man ta och besöka det där gymmet igen. Det var ett tag sedan nu. Kanske skulle man ta och sola lite också. Lite svart på en kvart. Äta lite mer frukt eller nåt (jag har i alla fall börjat äta riktig mat. Har upptäckt grönkålen som är min nya grej. Räddar vilken dag som helst). Såhär kan vi inte ha det. Jag känner mig och ser ut som en zombie. Thank God for HMs brunpuder. Nu mår jag illa också, troligen mensmående, så fick gå hem från kören innan Creator of the stars of night! Inte okej!
'
Zappade förbi 16 and pregnant på Mtv förut. Vilka starka tjejer! Blir så trött på alla som utgår från att de kommer att bli dåliga mammor bara för att de är unga. Så mycket skit de får stå ut med för att de klantade sig en gång (vem har inte gjort det?) och inte klarade av att göra abort (eller inte hade ett Folkes livs som tillhandahar räddningen) . Okej att alla inte känner till stämplingsteorin. Men man behöver inte vara sociologiprofessor för att  förstå att om alla utgår från att någon kommer att bli på ett visst sätt (exempelvis dålig mamma) så är risken mycket större att personen faktiskt kommer att bli det eftersom hon kommer att internalisera den bilden av sig själv. En annan sak som är fascinerande är hur många av papporna som är ena riktiga jävla rövhål som förväntar sig att kunna fortsätta leva sitt vanliga lilla tonårsgrabbliv medan tjejen växer upp och blir mamma. Skärpning!
'
Min räddare i nöden

miiip

Sitter i engelska parken igen. Bara för att typ lätta mitt samvete och för att träffa Rebecca. Att sitta ensam hemma hela dagen och uggla kändes inte så aktuellt. Det finns ingen plugginspiration idag alls. Att läsa känns så overkill. Mår illa idag. Jag bara går och väntar på den där jäkla magsjukan som alla har. Men nu har jag mensvärk. Anywhoo. Sitter och planerar en IKEAtripp. Jag har ingenting att säga. Pratar om julsånger med Rebecca. Gillar hennes kördirigents namn på "När det lider mot jul", "När vi lider i jul". Precis så. Nej hörrni, sorry för att jag tog upp er tid.

värsta våldtäktsmannen?

Den här helgen sa bara svisch! Sen var den slut. Jag har pluggat och tittat på Harry Potter (första och andra filmen for old times sake) och hört det oslagbara citatet "Vem var den där Waldemar jag skulle bli rädd för". Här syftade man alltså på Lord Voldemort. Jag dog. Waldemar! En annan rolig sak jag gjorde var att jag lyckades med att inte äta på 27 timmar i fredags, och i lördags. Käkade laxsoppa till lunch på fredagen och detta levde jag på i lite drygt ett dygn. Behöver jag säga att jag var lite svag i benen på lördageftermiddagen?
'
Kom att tänka på en sak. Nyss såg jag reklam för Efterlyst. "Nu är han officiellt Sveriges värsta våldtäktsman...blablabla....13 överfall". Alltså det är ju alldeles fruktansvärt. Men tänkte på formuleringen "Sveriges värsta våldtäktsman". Är han verkligen det? Kanske. Eller är Sveriges värsta våldtäktsman han som aldrig blir påkommen. Han som våldtar sin fru varje kväll i flera år? Han som tillsammans med sina vänner på en svensexa våldtar (eller köper, enligt vissa) en 16årig rysk flicka i en lägenhet? Eller är det kanske han som på festen våldtar en däckad tjej med en flaska och tar bilder som han lägger ut på nätet sedan medan man sprider ett horrykte om henne? Eller är det mannen med två ansikten, den snälle fadern som smyger in i sin lilla sons rum om nätterna och visar honom hur vuxna leker? Hur mäter man den hemskaste våldtäkten? Antingen mäter man i antal offer, antal gånger, offrets upplevelse av våldtäkten och bestående men, offrets ålder, hur kvällstidningssmaskig våldtäkten är (då vinner den efterlyste). Utan att på något sätt förringa offren för den efterlyste våldtäktsmannen så kan väl jag spontant känna att han kanske inte är Sveriges värsta våldtäktsman. Kanske inte någon annan av kandidaterna är det heller. Vad händer när vi på detta sätt bestämmer vilka våldtäkter som är värre än andra? Vad händer när vi tycker att de äckliga gubbarna i buskarna är de vi ska vara rädda för, dem som vi varnar våra döttrar för? Vad händer när vi likställer våldtäkt med överfall i park? Är det den värsta sortens våldtäkt? Är någon våldtäkt värre än en annan? Jag vet inte. Men det tål att funderas på.

winter wonder land

Det känns lite lame att skriva om vintern och kylan och blablabla jag fryser. Men det är vackert ute nu. Det blir nästan lite klaustrofobiskt när verkligen allting är vitt. Marken, träden, himlen, till och med husen går i samma vita nyans.
'
En rolig sak hörde jag idag, om en person som bor i Rinkeby och sover på balkongen för att "komma närmare naturen". HAHAHA oh lord!
'
Idag har jag inte gjort mycket. Började med att diska världens största diskberg som jag och Rebecca åstadkom igår. Vi kollade också på bonde söker fru (med skämskudde! Herregud vilka människor omfg) och Paradise Hotell (alltså jaa det är en repris på ovanstående parentes där). Men mys var det annars. Kollade också in Woody Allen och Skavlan. Älskar Woody Allen. Önskar mig en massa Allen filmer i julklapp tomten (pappa).
Men ja, åter till idag. Fikade med Benny på stadsbibblans fik. "Det brukar vara lugnt där" sa han. Det beror väl på vad man menar med lugnt Tycker man att lugnt är att ha ett dussin barn (varav en var utklädd till tomte och kastade stövlar) omkring sig så ja, visst var det lugnt och trevligt. Sen köpte jag en foundation eftersom min var slut och jag knappt har vågat visa mig för folk. Sen kom jag just på att jag missade min tvättid. Underbart.
'
Åh jag har fått fler roliga felsjungningar.
En daggmask (en narrmask)
Strö psalmer bred ut kläder (strö palmer...)
Vänliga tarmar kring tuvor och stenar (vänligar armar...)
Allt är ju säck och aska (stoft och aska)
'
Fick ett fint tips på felsjungning på youtube i kommentarsfältet.
http://www.youtube.com/watch?v=gg5_mlQOsUQ
'
Nää, nu lite kvällste och sen sovis.
Godnatt katt!

RSS 2.0