stupid girl

Kollade precis på Mtv och såg Pinks video Stupid girl. I sången sjunger hon om hur tjejer förstorar brösten, solar, sminkar sig och beter sig på ett visst sätt för att få, typ bekräftelse. Hon driver med bland andra Jessica Simpson när hon tvättar en bil iförd jeansshorts. Jag antar att det är meningen att det ska vara någon typ av samhällskritik, kanske? Men det enda som händer är att hon klankar ner på tjejer som redan har problem med självkänsla. Jag vet inte om hon försöker vara feministisk, men jag tror det. Och hon misslyckas fatalt.
'
I sången framgår två saker. Först, det är tjejerna som är dumma när de anpassar sig efter en norm som säger hur tjejer ska vara. Stora bröst, smala och så vidare. Det handlar alltså inte om att tjejer, liksom även killar faktiskt, är så påverkade av en onaturlig, ouppnåelig bild av den perfekta kvinnligheten att de tar till extrema åtgärder och att det kanske inte är tjejernas eget fel. Det andra är att tjejer som är "snygga" och storbröstade inte kan vara smarta. De är stupid girls.
'
Det sista som händer i videon är att en liten flicka sitter och tittar på sina olika leksaker. Hon väljer mellan någon typisk tjejleksak, en docka eller vad det nu var, och en amerikansk fotboll. Hon har också en liten "god Pink" och en liten "ond Pink" vid varje axel som vill att hon ska välja olika leksaker. Det slutar med att hon väljer fotbollen och den "goda" Pink blir glad. Alltså. Smarta tjejer kan inte leka med dockor. Smarta tjejer beter sig som killar.
'
Självklart ska flickor och pojkar leka med vad de vill och ha på sig vad de vill och se ut som de vill. Utan att någon ska säga att de är dumma eller fel om de väljer "fel" leksak eller kläder.
Inte så smart?
(ithandikappad.info)

Kommentarer
Postat av: Ida Svensson Palo

Du är så fruktansvärt förnuftig Isabella! Jag håller med till fullo!

2010-10-07 @ 16:40:52
Postat av: Vickan

Ja, inte fan gör Pink någonting som främjar jämställdhet... Jag uppriktigt sagt hatar den där låten, videon, alles. Den är så otroligt endimensionell.

2010-10-07 @ 22:07:23
URL: http://ichbinberliner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0